Så fungerar en dränering - steg för steg
- Identifiera problemet: Först och främst måste man identifiera varför det finns problem med dräneringen och vad som orsakar det. Det kan till exempel vara att det är blockeringar i rören, att marken är för lerig eller att det finns skador på rören.
- Gör en undersökning: Innan man påbörjar arbetet bör man göra en undersökning av området för att få en bättre förståelse för problemet och hur det ska lösas. Detta kan innebära att man gräver upp marken för att kunna inspektera rören eller använder specialutrustning för att undersöka rören på djupet.
- Rengöring och reparation: När man har identifierat problemet och fått en bättre förståelse för hur det ska lösas kan man börja med att rengöra och reparera rören. Detta kan innebära att man använder specialverktyg för att rengöra blockeringar eller att man byter ut skadade rör.
- Installera nya rör: Om det är nödvändigt kan man också välja att installera nya dräneringsrör för att förbättra dräneringssystemet. Detta kan innebära att man gräver ner rören och förbinder dem med det befintliga systemet.
- Säkerställ att arbetet är färdigt: När arbetet är klart bör man säkerställa att dräneringssystemet fungerar som det ska och att det inte finns några läckor eller andra problem. Man bör också se till att marken och omgivningen är återställd efter grävningen.
Syftet med en dränering
Dräneringens uppgift är att förhindra fukt ifrån att tränga sig in i ditt hus. Det är en nödvändig åtgärd för att mögel inte ska bildas eller att du drabbas av andra fuktangrepp. Vid en dränering i Dalarna grävs ytan upp närmast din husgrund eller källare och i hålet placeras en dräneringsslang som leder bort grundvatten.
Schaktet fyller man sedan med dränerande grus som skyddas med en fiber duk. Fiberduken används för att förhindra att jord sjunker ned i och förstör dräneringen. Över fiberduken lägger man jord eller ytterligare ett lager grus.
Därefter sätts någon form av isolering eller annat fuktskydd som skyddar källarväggarna. När väggarna är inklädda med fuktskydd fylls sedan schaktet igen, då används oftast de befintliga massorna man gräver upp.
Kontakta oss när du vill ha hjälp med dränering i Dalarna
Varför har jag fukt i källaren?
Det absolut vanligaste skälet till fukt i källare är att dräneringen slammat igen. Det orsakar att grundvattnet inte längre leds bort från källaren. Andra tänkbara orsaker till fuktproblem kan vara stuprör som inte riktats bort från huset samt mark som lutar mot källarväggarna.
När bör jag dränera om mitt hus i Dalarna?
Det finns några olika faktorer som kan ge dig en hint. Vanligast är att du känner och ser att det är fuktigt i din källare. Det kan märkas till exempel på lukten, om du upplever den karaktäristiskt fuktiga källardoften kan det vara en indikator. Ännu tydligare är det om du ser fuktfläckar i betong, väggar eller på golvet.
Ett annat skäl till att det kan vara dags att fundera på en ny dränering hemma i Dalarna är om du vet att det var längesedan sist. Dräneringar som genomfördes för 25-30 år sedan kan vara dags att förnya. De arbetsmetoder som användes då håller i regel upp till tre decennier.
Vill du veta mer om dränering i Dalarna?
Ta dig tid att läsa våra artiklar som innehåller massa bra information!
Första kontakt
Allt börjar med att du fyller i vårt enkla kontaktformulär eller ringer oss. Vi erbjuder en kostnadsfri rådgivning där vi diskuterar dina behov och gör en bedömning av vad som krävs. Efter vårt första samtal får du en tydlig och förbehållslös offert.
Läs vidarePlatsbesök och behovsanalys
Vi gör ett noggrant platsbesök där vi analyserar din tomts förhållanden och fastighetens unika behov. Utifrån detta tar vi fram en skräddarsydd lösning, vare sig det gäller dränering eller installation av enskilt avlopp.
Läs vidareHur fungerar enskilt avlopp i Dalarna?
Som fastighetsägare i Dalarna är det viktigt att du är medveten om de stränga kraven som gäller för enskilda avlopp. Enskilda avlopp måste exempelvis uppfylla alla föreskrifter och regler för att säkerställa att de fungerar på ett tillfredsställande sätt och att miljön inte påverkas negativt.
Läs vidare