Hur fungerar en dränering i Dalarna?

Alla fastigheter - särskilt äldre sådana - behöver förr eller senare dräneras för att säkra husets grund och förebygga kostsamma fuktskador. Men vad är en dränering, hur går en dränering till och vilka olika typer av dränering finns det? I denna artikel förklarar vi!

Syftet med en dränering i Dalarna

Dräneringens uppgift är att förhindra fukt ifrån att tränga sig in i ditt hus. Det är en nödvändig åtgärd för att mögel inte ska bildas eller att du drabbas av andra fuktangrepp. Vid en dränering grävs ytan upp närmast din husgrund eller källare och i hålet placeras en dräneringsslang som leder bort grundvatten. Schaktet fyller man sedan med dränerande grus som skyddas med en fiber duk. Fiberduken används för att förhindra att jord sjunker ned i och förstör dräneringen. Över fiberduken lägger man jord eller ytterligare ett lager grus. Därefter sätts någon form av isolering eller annat fuktskydd som skyddar källarväggarna. När väggarna är inklädda med fuktskydd fylls sedan schaktet igen, då används oftast de befintliga massorna man gräver upp.

Varför har jag fukt i källaren?

Det absolut vanligaste skälet till fukt i källare är att dräneringen slammat igen. Det orsakar att grundvattnet inte längre leds bort från källaren. Andra tänkbara orsaker till fuktproblem kan vara stuprör som inte riktats bort från huset samt mark som lutar mot källarväggarna.

När bör jag dränera om mitt hus i Dalarna?

Det finns några olika faktorer som kan ge dig en hint. Vanligast är att du känner och ser att det är fuktigt i din källare. Det kan märkas till exempel på lukten, om du upplever den karaktäristiskt fuktiga källardoften kan det vara en indikator. Ännu tydligare är det om du ser fuktfläckar i betong, väggar eller på golvet.
Ett annat skäl till att det kan vara dags att fundera på en ny dränering är om du vet att det var längesedan sist. Dräneringar som genomfördes för 25-30 år sedan kan vara dags att förnya. De arbetsmetoder som användes då håller i regel upp till tre decennier.

Vi erbjuder kostnadsfri fuktkontroll & offert!

Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka in ett hembesök! Det går också bra att ringa direkt: 010 - 58 49 600. Besöket är givetvis helt kostnadsfritt och utan köpkrav.